Høst! Halloween! Herlig!

halloweenhedge (Custom)

Nå er det høst, og man kan høre seriemorderens skritt knase i løvet, få hjernen oppspist av en zombie eller finne blodspor på gulvet fra en varulv. Eller i hvert fall om du lever i en skrekkfilm. I dag er det Halloween, og jeg har listet opp noen filmer som kan passe for kvelden, eller andre mørke høstkvelder.

the battery

The Battery

Ben og Mickey, to tidligere baseballspillere, holder sammen i et postapokalyptisk New England, med ikke noe annet mål enn å holde seg unna hjernespisende zombier og overleve på ting de finner. Da de får kontakt med noen andre mennesker over en radio, ønsker Mickey å gjøre hva som helst for å finne dem, selv om det er tydelig at de ikke vil bli funnet.

Som i andre zombiefilmer jeg liker, er det dramaet mellom hovedpersonene som bærer filmen. Filmens tittel henspiller på at karakterene Ben og Mickey er som pluss og minus i et batteri.  De er veldig forskjellige, men det er bare de to og de må holde sammen for å overleve. Jeremy Gardener, som spiller Ben og har skrevet og regissert filmen, gjør en veldig god og sjarmerende rolle som Ben, og jeg trekkes raskt inn i pluss minus dynamikken mellom han og Mickey. Det er en morsom og trist film med mange vakre bilder i kontrast til den gufne settingen.

 

når dyrene drømmer

Når dyrene drømmer

16 år gamle Marie bor på en liten øy sammen med sin far og sin alvorlig syke mor. Marie er en outsider, mye på grunn av moren, som er sterkt pleietrengende. Hun får seg en jobb på det lokale fiskeriet, og begynner å forandre seg, hun blir mer selvstendig, samtidig som det skjer uforklarlige endringer med kroppen hennes.

Som nevnt i forbindelse med min anbefaling av Ginger Snaps, så er parallellen mellom overgang fra menneske til varulv, og overgang fra jente til kvinne, et interessant perspektiv på varulvmyten. Når dyrene drømmer er, i tillegg til å være en litt annerledes varulvfilm, en film om det å være annerledes. Det lille samfunnet på øya og det nakne landskapet, bygger opp under den usikkerheten og ensomheten Marie føler i overgangen fra barn til voksen. Dette er en dansk film, og det er spennende å se en sjangerfilm som dette fra Skandinavia.

 

it-follows-maika-monroe-david-robert-mitchell

It Follows

Jay er en ung jente, som etter å ha ligget med gutt, blir smittet med forfølgelsen av et ukjent overnaturlig vesen.

Mye har blitt sagt og skrevet om denne filmen, så jeg skal ikke si så alt for mye da man kan lese mer om den her. Men det jeg vil si er at dette er en film jeg liker veldig godt og den er tidvis veldig skummel. Tiden er satt til en slags 80-talls nåtid, med et veldig kult soundtrack som trekker meg tilbake til John Carpenters Halloween, både via musikken og det saktegående monsteret som vil nå deg, uansett hvor mye du forsøker å rømme. Vakre bilder og trykkende stemning skaper en spenning man ikke så ofte får kjenne på i nyere skrekkfilmer. Liker du denne må jeg samtidig anbefale thrilleren The Guest, som har flere fellestrekk med It Follows, i tillegg til samme hovedrolle innhaver.

 

2012-09-29-lovely_molly

Lovely Molly

Nygifte Molly og Tim flytter inn i Mollys avdøde fars hus. Tim kjører lastebil og er borte fra hjemmet i lange perioder. Alene i det gamle huset hjemsøkes Molly av fortrengte minner som kommer til overflaten. Hun begynner å se, høre og lukte ting andre ikke kan. Folk rundt henne blir bekymret da hun faller tilbake til gamle vaner og begynner og ruse seg for å holde ut demonene som plager henne.

Det er en sterk og vond historie, som fortelles godt gjennom skrekksjangerens mystikk, gørr og blod. Jeg synes de har fått til det å blande minner og demoner, vi vet ikke om tilstedeværelsen Molly merker bare er noe hun innbiller seg, eller om det faktisk er noe overnaturlig til stede i huset. Denne usikkerheten og at vi aldri konkret får vite hva som har skjedd i huset tidligere, er det som gjør denne filmen god og skummel.

 

chained 1

 

Chained

Bob, en taxisjåfør og seriemorder, fanger Tim og moren hans en dag de er på vei hjem fra kjøpesenteret. Bob dreper ikke Tim, men beholder han som sin fange i mange år. Etter hvert ønsker Bob at Tim, eller Rabbit som han blir kalt, skal følge i Bobs fotspor som jeger/seriemorder.

Filmen er et portrett av en seriemorder og hans fange, uten at den forsøker å forklare hvorfor Bob er som han er, eller skape sympati for han. Vi får ikke se så mye drap og vold, og det er det som gjør filmen god. Og som vanlig ble jeg imponert over Vincent D’Onofrios rolletolkning. Filmen har sine svakheter, men jeg vil allikevel anbefale den, for den har et interessant perspektiv. Den er skummel og ekkel fordi den, til forskjell fra de andre filmene jeg har anbefalt, ikke har noe overnaturlig ved seg. Og om du liker undersjangeren seriemorderfilm er dette en film du bør få med deg. Den vil definitivt gi deg noen grøss.

 

Happy Halloween!