Endagsfilmen

dazedand confusedJeg er veldig glad i endagsfilmer. Det at handlingen strekker seg over en så kort periode tillater oss å bli kjent med personene og universet på en annen måte. Jo kortere periode, jo mer intens og detaljert blir historien. I noen filmer er det dialogen som bærer filmen og gir historien dybde (Before Sunrise). Flere av disse filmene kan i formen nærme seg skuespillet jo mindre stedet for handlingen er (Pontypool). I andre filmer gir endagsfilmen oss et veldig detaljert og sammensatt bilde av hendelsesforløpet, da vi får se mange personers opplevelse av dagen (Dazed and Confused).

Aristoteles skrev i Poetikken om tre enheter; tid, sted og handling. Truntitlede enheter som gjennom historien har blitt brukt som regler for klassisk dramatisk diktning. Et stykke skulle fortelle en sammenhengende avsluttet historie, handlingen skulle ikke strekke seg ut over det som var realistisk for 24 timer, og det skulle utspille seg på et og samme sted. De filmene som holder seg nærmes de tre klassiske enhetene tid, sted og handling, er de jeg liker best (Breakfast Club, Waiting).

texaschainsawmassacreremakeHvis man begynner å tenke over det er det ganske mange filmer som vil kunne falle inn i kategorien endagsfilm. Mange skrekkfilmer (The Texas Chainsaw Massacre), men og actionfilmer (Die Hard) og thrillere (Funny Games, Apan), strekker seg kun over noen timer og viser store deler av handlingen i virkelig tid. Dette skaper intensitet og lar oss som seer bli med på kjenne hvordan spenningen bygger seg opp, minutt for minutt. Noen endagsfilmer oppleves ikke, av meg i hvert fall, på samme måte som en endagsfilm. Det kan være fordi handlingen ikke foregår et bestemt sted (Training Day), eller at hoveddelen av filmen er flashbacks som fortelles av en av karakterene (Frailty). Det er og en undersjanger av 100672751endagsfilmer hvor dagen gjentar seg, men utfallet endrer seg (Groundhog Day, Edge of Tomorrow, Løp Lola, løp). Noe som kan være veldig gøy, men som heller ikke gir den samme helhetlige og nære følelsen som endagsfilmer som holder seg nært den klassiske oppbygningen gjør.

clerks2Jeg har satt opp en liste med noen av mine favoritter. Man kan krangle med seg selv eller andre om hvorvidt noen filmer faktisk er endagsfilmer hvis begynnelsen eller slutten ikke en innen for de 24 timene (begynnelsen av Fredag den 13. eller slutten av Clerks II), men det har ikke så mye å si. Reglene for min liste er at hoveddelen av handlingen er innenfor 24 timer. Jeg har tatt med filmer som jeg tenker på som klassiske endagsfilmer, men og filmer som ikke dukker opp på alle lister over de beste endagsfilmene, men som allikevel holder seg ganske tett opp til de klassiske enhetene for dramaet i oppbyggingen av filmen.

The House of the Devil

9ar59f.jpg

Handling: Studenten Samantha er lei av den rotete romkameraten sin, og trenger penger for å kjøpe seg et eget sted å bo. Hun finner en annonse for barnevakt på campus. Hun ringer for å si at hun vil ha jobben, og etter litt frem og tilbake får hun jobben. Det viser seg å være denne kvelden de behøver barnevakt, og hun får venninnen Megan til å kjøre henne. Da hun kommer frem viser det seg at ikke alt var som hun hadde fått opplyst. Men i og med hun trenger pengene tar hun jobben allikevel.

Sted: Vi er først på en visning i et hus, og følger Samantha tilbake til campus. Første delen av filmen utspiller seg flere steder på campus. Så er vi i bilen til Megan på vei til huset Samantha skal litte barnevakt i. Deretter foregår resten av handlingen inne i huset, bortsett fra en scene som skjer et annet sted.

Tid: Handlingen i filmen starter tidlig på morningen, og vi følger Samantha i en del ting hun gjør før hun reiser til de hun skal sitte barnevakt for. Tiden er springende. Når hun er i huset og sitter barnevakt er den første delen delt opp i virkelig tid og montasje av at hun forsøker å få tiden til å gå. Siste del av filmer er så og si i virkelig tid. Filmen slutter der vi kan anta morningen etter starten på filmen.

Denne filmen er veldig kul av flere grunner. Historien er lagt til 80-tallet og jeg syns det gir filmen noe ekstra uten at det blir ironisk eller parodisk. Man får følelsen av at det er 80-tallet og at filmen er laget da, musikken, stilen, blodet, alt. Dette er egentlig ikke en typisk endagsfilm, mener jeg, men som mange andre skrekkfilmer strekker handlingen seg over noen timer. Det at filmen starter tidlig på dagen og bygger spenningen sakte opp mot kvelden, hvor det meste skjer, men i løpet av kort tid, gjør at filmen får et intenst klimaks.

Denne filmen må leies på nett eller kjøpes. Foreløpig er den ikke på noen av de norske strømmetjenestene.

Coherence

coherence-1024x568

Handling: Em, Kevin og 3 vennepar av dem møtes hjemme hos det ene paret til et middagsselskap. Vi får vite at det samme kveld vil komme forbipasserende komet på himmelen. I løpet av kvelden går strømmen, noe de antar kan være en følge av kometen. De ser at det er et hus lengre ned i veien som har strøm. To av mennene bestemmer seg for å gå å undersøke hvorfor de har strøm.

Sted: I begynnelsen av filmen er vi med Em i bilen på vei til middagsselskapet. Hoveddelen av handlingen foregår inne i huset til Mike og Lee. Et par ganger er det noen som forlater huset, men handlingen fortsetter inne i huset. Mot slutten av filmen blir vi med ut når flere av middagsgjestene går ut for å undersøke hva som har skjedd. Men huset til Mike og Lee er alltid i sentrum, og ingen scener foregår langt fra huset.

Tid: Handlingen i filmen starter mens Em er i bilen på vei til middagsselskapet. Vi følger hele kvelden og natten, frem til det blir morgen igjen. Handlingen avsluttes neste morgen, og har strukket seg over ca 12-16 timer.

Dette er en veldig kul si-fi/thiller, som til tider grenser til skrekkfilm. Den gav i hvert fall meg en guffen følelse. På grunn av begrensingene i tid og sted blir alt som skjer veldig intenst og klaustrofobisk. Dette forsterker dramaet mellom personene, og vi får se hvordan de på forskjellige måter håndterer situasjonen. Som nevnt er det flere som forlater huset i løpet av kvelden. Selv om handlingen fortsetter inne i huset, så er det på en måte slik at fraværet av enkelte personer driver handlingen like mye fremover som tilstedeværelsen. Hvor har de vært, hvorfor gikk de ut? Filmen spiller på følelsen av at det er natten og mørket som gjør alt så skummelt og vanskelig. Bare natten er over, så vil dagen komme å gjøre alt godt igjen.

Denne filmen er i skrivende stund tilgjengelig på Netflix.

The Killing Room

cinemaniablog_killing_room

Handling: Psykologen Emliy Reilly kalles inn for å overvære et hemmelig eksperiment drevet av Dr. Phillips, for CIA. Fire personer har meldt seg frivillig til å delta i eksperimentet. Det er tydelig at alle er med fordi de trenger penger. Emliy starter med å se på et opptak av begynnelsen av eksperimentet, for deretter å se slutten gjennom et enveisspeil. Eksperimentet viser seg å være etisk og moralskt vanskelig for Emily å godtta, og hun sliter med om hun skal redde forsøkspersonene eller bli med videre.

Sted: Alt foregår i en bygning et ukjent sted. Vi skjønner at det er en stor bygning, men hoveddelen av handlingen foregår i «The Killing Room» og i obersvasjonsrommet hvor Emily og Dr. Phillips kan se forsøkspersonene som ikke kan se dem. Rommet for handlingen er veldig begrenset, men ikke perspektivet. Sammen med psykologene observerer vi de fire forsøkspersonene, men har og tilgang på forsøkspersonenes perspektiv inne i rommet.

Tid: Tidsrommet i denne filmen er veldig kort. Alt skjer i løpet av ca 8 timer, om vi skal tro Dr. Phillips som sier at eksperimentet skal vare i 8 timer. Vi kommer sammen med Emily inn i handlingen noen timer etter at eksperimentet har begynt, men får se tilbake på begynnelsen av eksperimentet da hun får se opptak av dette. Etter det er vi med i eksperimetet i nåtid.

Dette er heller ikke en typisk endagsfilm og kanskje ikke en film av alt for høy kvalitet. Men jeg likte den, spesielt formen, den gav meg følelsen av å se på et teater. Mye fordi mesteparten av handlingen foregår i et rom som om alt skjer på en scene, men og fordi Emily og Dr. Phillips iakttar eksperimentet som om de satt på balkongen i et teater. Det er og interessant at vi kommer inn midt i eksperimentet, at det i første del av filmen klippes mellom nåtid og noe som skjedde for noen timer siden.

Denne filmen er i skrivende stund tilgjengelig på Cmore Play.

Empire Records

Original Cinema Quad Poster - Movie Film Posters

Handling: Empire Records er en independent musikkbutikk, som skal selges til den store kjeden Music Town. Lucas, en av de ansatte finner ut av dette og tar dagens inntekt med seg på kasino i Atlantic City, men taper alt. Dagen etter må Joe, daglig leder håndtere denne krisen, men blir distrahert av en artist som skal komme innom butikken. Videre blir vi med på dramaet som foregår mellom de ansatte, og om de klarer å tjene inn nok penger så Joe kan beholde butikken og slippe å selge til Music Town.

Sted: Filmen starter i platebutikken, så blir vi med Lucas til Atlantic City. Deretter foregår resten av handlingen foregår inne i og utenfor butikken.

Tid: Handlingen strekker seg over en periode på nesten 24 timer. Den starter på kvelden da platebutikken holder på å stenge, dette er kun introduksjonen av filmen. Hoveddelen av handlingen foregår dagen etter fra butikken åpner til den stenger igjen.

Jeg kunne ha valgt å skrive om Breakfast Club eller Dazed and Confused, som for meg er litt i samme gate som Empire Records. Men jeg valgte denne da jeg tror færre har sett Empire Records. På samme måte som de to andre filmene handler det om en gjeng med ungdommer som er sammen fordi de har en ting til felles, at de jobber i platebutikken (i de to andre går de på samme skole). Det jeg liker med endagsfilmen kommer tydelig frem i denne filmen, vi blir godt kjent med alle karakterene og man får følelsen av at man bare er med på dagen deres. Karakterene blir og bedre kjent med hverandre etter hvert som dagen går, og det er gøy å se hvordan forholdene dem i mellom kan forandre seg i løpet av en dag.

Denne filmen må leies på nett eller kjøpes. Foreløpig er den ikke på noen av de norske strømmetjenestene.

Clerks

Clerks

Handling: Dante blir ringt opp på fridagen sin og spurt om han kan komme inn å jobbe i butikken han jobber i til vanlig. Motvillig sier han ja til dette. Vi blir med Dante på en dag bak disken i «Quick Stop», sammen med Randal som jobber i videobutikken vegg i vegg. Kunder og bekjente kommer innom mens Dante klager over at han egentlig ikke skulle vært på jobb den dagen, og sutrer over at eksen hans skal gifte seg.

Sted: Filmen starter hjemme hos Dante. Bortsett fra en liten kjøretur, og en hockykamp på taket av butikken, foregår hele handlingen inne i og utenfor «Quick Stop» og videobutikken vegg i vegg.

Tid: Filmen starter på morningen hjemme hos Dante, introen tar oss med mens han gjør seg klar for å dra på jobb. og avsluttes på kvelden rundt butikkens stengetid, så den strekker seg over en periode på ca 12 timer.

I tillegg til at det er en av mine favorittfilmer, er det en veldig kul endagsfilm. Vi blir kjent med Dante, som må dra på jobb, selv om han egentlig ikke skulle jobbe den dagen. Hele filmen drives av dialog, Dante som klager, eller Randalls lange tirader om filmer eller comebacks på Dantes klaging. Dette brytes opp av Jay og Silent Bob som henger utenfor butikken. Ganske hverdaglig, men det er det som gir denne filmen sin sjarm. Her og blir vi kjent med karakterene og ser deres forhold utvikle seg i løpet av dagen.

Denne filmen er i skrivende stund tilgjengelig på Viaplay.

 

God film!