Galehus

Etter å ha vært passe misfornøyd med American Horror Story sesong 1 og 3, begynte jeg å se sesong 2 her om dagen. Sesong 2 heter Asylum, og forløpig foregår det meste av handlingen på et mentalsykehus drevet av nonner, en prest og en passe spesiell doktor. Dette fikk meg til å tenke på at jeg er ganske glad i filmer hvor handlingen foregår på et mentalsykehus. I tillegg er det jo snart jul, og mange skal sikker oppholde seg i noe som tidvis kan minne om et galehus.

Jeg har nevnt tidligere at noe av det jeg liker med zombiefilmer er at en tilfeldig sammensatt gruppe med mennesker blir tvunget sammen og er nødt til å kjempe mot en felles fiende, til tross for deres ulikheter. Slik er det også i filmer hvor handlingen skjer på et mentalsykehus. Der er kan den felles fienden være de som jobber på sykehuset, hverandre eller sykdommen, som er grunnen til at de er der inne. Hovedpersonene må forholde seg til andre syke mennesker som kanskje er sykere enn dem selv, og de blir tvunget til å skape en hverdag i uvanlige omgivelser.Vil de klare seg? Blir de friske? Eller vinner galskapen?

I tillegg er det knyttet en del skam, mystikk og spenning til galskap, sinnsydom og mentalsykehus. Både pasienter og leger kan være så onde eller gale at vi knapt kan tro det. Noe som gjør at forventingene til historier fortalt derfra er at man på den ene eller andre måten vil bli sjokkert.

Her er 3 ganske forskjellige filmer som er noen av mange «galehusfilmer» jeg liker godt:

Sucker Punch

sucker-punch-still-2En ung jente, Babydoll, blir lagt inn på et mentalsykehus av henne voldelige stefar, som har forgrepet seg på hennes yngre søster. For å sørge for at Babydoll ikke kan fortelle hva slags monster stefaren er, avtaler han med den korrupte hovedlegen at hun skal lobotomeres om noen få dager. Sammen med fire andre jenter legger Babydoll en plan for å rømme fra sykehuset. Virkeligheten blandes med en fantasiverden hvor jentene må igjennom forskjellige prøvelser for å komme nærmere målet, som i virkeligheten er å rømme fra sykehuset før Babydoll blir lobotomert.

I tillegg til at det er en rørende historie, synes jeg Babydoll og de andre jentene er megatøffe i sloss- og kampscenene i fantasiverdenen. Som regel hater jeg for mye cgi, men i denne filmen passer det ypperlig. Fantasiverden viser store kampscener, som er metaforer for hvor store hinder de har for å få tak i det de trenger i virkeligheten, for å redde Babydoll fra å bli lobotomert.

Sucker Punch movie photos_ _34_Da jeg så filmen var jeg overbevist om at den var basert på et videospill og/eller en manga. Som regel liker jeg ikke filmer som er basert på spill, de klarer ikke fortelle en god historie. Det virker som de henger seg for mye opp i spillets narrativ som faktisk mangler spill/spiller-interaksjon, og glemmer å gjøre opp for det. Men denne filmen er ikke sånn, og det viser seg at dette er en historie skrevet originalt for denne filmen. Steve Shibuya som er medforfatter av historien, er av japansk opprinnelse, så mine assosiasjoner til manga var kanskje ikke så langt ute…? (Filmen ligger på iTunes)

 

 Girl, Interrupted

girl-interruptedJeg har et litt sånn, elsk/hat-forhold til Winona Ryder. Enten synes jeg hun er fantastisk god i sin rolle, eller så er hun bare helt forferdelig. I Girl, Interrupted liker jeg henne godt, selv om det er like mye Angelina Jolie som er stjernen i denne filmen. Ryder spiller Susanna, som etter et selvmordsforsøk blir lagt inn på et privat mentalsykehus. Hun bestrider hele tiden at hun forsøkte å ta livet av seg, men legger seg allikevel inn på sykehuset frivillig.

Inne på sykehuset blir vi kjent med mange forskjellige karakterer som for eksempel bulimikeren Daisy (Brittany Murphy), lystløgneren Georgina (Clea Duvall), Polly (Elisabeth Moss) med traumer etter brannskader i ansiktet, anorektikeren Janet (Angela Bettis) og Lisa (Angelina Jolie), en manipulerende sosiopat som girl-interupted_610har vært der i mange år. Som nykommer må Susanna lære seg å passe inn og forstå de sosiale kodene som eksisterer på innsiden. Lisa (Jolie) er den pasienten som er den største utfordringen for sykepleierne, hun rømmer stadig vekk, lar være å ta medisinen sin, og hun herser med flere av de andre pasientene. Hun er manipulativ og vet akkurat hva hun skal gjøre og si for å såre andre. Til tross for, eller på grunn av dette er det noe ved Lisa som fasinerer Susanna. De blir venner, og Susanna begynner etter hvert å føle seg hjemme blant de andre pasientene.

Filmen er det jeg vil kalle en typisk galehusfilm, med alle de forskjellige karakterene som må fungere sammen til tross for at de er gale og ikke vil være der. Og det er der mye av min fasinasjon for filmen ligger. Det er en fin historie om vennskap, og om hvordan hovedpersonen Susanna finner seg selv i all galskapen. (Filmen ligger på Netflix)

 

The Jacket

jacketJack Starks, en veteran fra Gulfkrigen, har blitt sendt hjem til USA etter en alvorlig skade som gjør at han lider av tidvis hukommelsestap.  Han håper på å få haik med noen for å komme seg hjem, og møter på Jackie og moren hennes, som har fått motorstopp. Men de kjører bare videre etter at Starks har hjulpet dem å få start på motoren. Etter hvert får han sitte på med en fyr. De blir stoppet av politiet, den fremmede skyter politimannen og stikker av. Starks blir siktet for mordet på politimannen, men blir ansett som psykisk syk da han ikke klarer å gjøre rede for hva som skjedde. Han blir dømt til å legges inn på et mentalsykehus for kriminelle.

The Jacket 47På sykehuset blir han utsatt for en eksperimentell behandling. Han blir lagt i tvangstrøye og låst inne i et likskap i kjelleren, hvor han må ligge i flere timer av gangen. Mens han ligger der får han flashbacks og syn fra fremtiden, hvor han møter igjen Jackie, som nå er voksen. I fremtiden finner han ut at han kommer til å dø om 6 dager fra der han er i nåtiden, men ikke hvordan. Han må derfor bruke tiden han ligger i tvangstrøyen og kommer til fremtiden, på å finne ut hvordan han skal dø.

Det er mange ting å like med denne filmen, galehus, tidsreise, Jennifer Jason Leigh, Kiera Knightley snakker amerikansk og er ikke like irriterende som vanlig, også er den spennende. I tillegg så passer det fint å se den nå i jula, da alt i filmen skjer rett oppunder jul, og den er litt romantisk. (Filmen ligger på Viaplay og Cmore Play)

Kom gjerne med tips om «galehusfilmer» du liker i kommentarfeltet.