Skumle filmer del 3

Nå er det snart Halloween, og i oktobermørket passer det fint å se litt ekstra mange skumle filmer. Jeg har tidligere laget listene skumle filmer del 1 og del 2, og jeg følger opp i år med del 3 og 4.

Nå som da kaller jeg listene «skumle filmer», ikke horror eller skrekk, for det er ikke en sjangerliste, men bare filmer jeg synes er skumle og spennende.

1. You’re Next

youre-next-bloody-doorEn familie samles i deres avsidesliggende feriehus, for å feire foreldrenes bryllupsdag. I tillegg til søskenrivalisering og misunnelse, angripes familien av en gjeng maskerte mordere som ikke har tenkt til å gi seg før alle er døde. Dette var en av de beste skrekkfilmene jeg så i fjor! Kul musikk, blod og gørr, og gode skvettescener. Alt jeg ønsker av en skrekkfilm. Fikk til og med sett den på kino, noe som kan være ekstra gøy! Ikke bare er den laget at Adam Wingard, men Ti West og Joe Swanberg har sentrale roller i filmen. Alle tre er viktige reggisører i mumblecore sjangeren, hvor man og kan si at You’re Next hører hjemme. Filmen ble laget i 2011 og vist på noen festivaler, men ble ikke gitt ut på ordenlig før i 2013. Får du dilla på sangen som settes på repeat, slik jeg fikk, kan du finne den her: https://www.youtube.com/watch?v=Zvbp9YFZjaM Filmen ligger på Cmore play.

2. The Crazies

the-crazies-movie-3I en liten by i Iowa blir plutselig flere av innbyggerne gale og begynner å drepe helt vilkårlig. Det viser seg at drikkevannet har blitt forgiftet. Politimesteren David Dutton og hans kone må rømme byen for å holde seg i live.  Dette er vel egentlig en slags zombiefilm. Den har alle elementene jeg liker ved zombiesjangeren; kaos, tomhet, en gjeng tilfeldige mennesker kommer sammen for å kjempe mot eller rømme fra zombier som kan være en de tidligere kjente. Før var jeg ikke så glad i zombiefilmer, så da jeg så denne første gang syntes jeg bare den var helt ok. Men da jeg så den igjen for litt siden likte jeg den veldig godt, ble til og med litt rørt, noe som kan si mer om min mentale tilstand på det tidspunktet enn filmen. Men stoler på følelsen og anbefaler den uansett. Filmen ligger på Netflix.

3. Jennifer’s Body

jennifer_s_body06Needy og Jennifer er bestevenner selv om Needy er en stille nerd, og Jennifer er den kule cheerleederen på skolen. Etter en brann på den lokale baren dukker Jennifer opp med en blodtørst hun sliter med å få stoppet. Fler og fler gutter fra skolen blir funnet drept og Nerdy begynner å undersøke om dette har noe med Jennifers rare oppførsel å gjøre. Dette er en blanding av sort high school-komedie og skrekk, men er mest av alt morsom og underholdene. Liker veldig godt denne blandingen av sjangere og kontrasten mellom pene Megan Fox og det blodtørste monsteret Jennifer blir. Amanda Seyfried er og veldig kul som nerdy Needy. Filmen ligger på Viaplay.

4. Black Rock

BlackRock2012WEB-DLx264ac3mkv_snapshot_011344_20130527_170511_zps79dbea98Tre barndomsvenninner legger til side sine uoverensstemmelser, og drar til en øy for å finne en skatt de gravde ned sammen da de var små. Denne nostalgiske turen blir noe helt annet enn hyggelig da de ender med å måtte kjempe for livet. Dette er mer en thriller enn skrekk. Ganske spennende film, selv om den ikke er så veldig original i sitt plott. Filmen er skrevet av ekteparet Katie Aselton (som og spiller i filmen) og Mark Duplass, som var mye av grunnen til at jeg måtte sjekke den ut. Filmen ligger på Canal Digital GO.

5. Behind the Mask: the Rise of Leslie Vernon

LeslieVernon_6860Et dokumentar-team følger den psykopatiske morderen Leslie Vernon, inspirert av Michael Myers og Jason, mens han gjør seg klar for sin plan om å terrorisere den lille byen Glen Echo. Dette er en tullefilm, et helt urealistisk plot, men åh så gøy! Spesielt når man har sett en del (les for mange) av Halloween-filmene og Fredag 13.-filmene. Vi får blant annet forklart hvordan Leslie øver seg på å gå sånn at det ser ut som han går i vanlig tempo, mens han egentlig må gå fort for å ta igjen det løpende offeret. Dokumentarfilmen som lages er en blanding av observasjon av Leslies forberedelser, og intervjuer hvor han dekonstruerer horrorsjangeren. Filmen har og med en psykolog som kjenner psyken til Leslie og hvor ond og farlig han virkelig er, Doc Halloran, som spilles av Robert Englund. Dette er bare to av mange referanser til klassiske skrekkfilmer, som er spredt ut over hele filmen. Veldig gøy! Selv om det er en mocumentary/komedie mer enn en skrekkfilm, har de klart å skape en stemning og historie som er spennende. Du kan finne filmen på youtube.

6. The Children

The-childrenTo søstre med deres menn og barn skal feire jul på en avsidesliggende hytte. En etter en blir de små barna syke, og begynner å angripe foreldrene. Dette er ikke sånn, «god stemning blir til uhygge når barna blir til zombielignende vesen og vil drepe de voksne», for det er generelt sett litt dårlig stemning på denne hytteturen. Den ene søsteren har en tenåringsdatter som absolutt ikke vil være der, og det ene foreldreparet er litt sånn belærende alternative. Og prøver ikke onkelen seg på tenåringsjenta? Uansett så blir det ikke en koseligere jul med onde små barn som vil ta deg av dage. Det er kanskje litt lite blod og gørr i denne filmen i forhold til hva den handler om. Men jeg liker den kalde og ubehagelige stemningen som settes i det filmen begynner, som og gjør opp for manglende blod. Filmen ligger tekstet på spansk(?) på youtube.

7. Martha Marcy May Marlene

martha4Martha rømmer fra en sekt hun har vært en del av i to år. Hun tar kontakt med søsteren sin som ikke har hørt fra henne siden hun ble med i sekten, og får bo der. Martha plages av paranoia og klarer ikke skille mellom nåtid og minnene fra sekten. Dette er ganske langt fra skrekk- eller horrorsjangeren, det er en psykologisk thriller/drama. Filmen er egentlig ikke skummel, men måten filmen er bygd opp på gjør at den blir mer og mer intens, og da den var ferdig satt jeg igjen med en ordentlig dårlig følelse, og var like paranoid som Martha. Måtte sjekke kikkehullet i døra for å være sikker på at det ikke var en gærning i gangen som var ute etter å ta meg. Har skrevet litt mer om denne for en tid tilbake; «En ekkel følelse». Filmen ligger på Viaplay.

8. Dawn of the dead (2004) 

dawn04-1Dette er en remake av filmen med samme navn fra 1978. En gjeng tilfeldige menneker må sperre seg inne i et kjøpesenter for å overleve zombieapokalypsen utenfor. Jeg har ikke sett orginalen, men jeg liker denne filmen godt. Det var den filmen som fikk meg interessert i zombiesjangeren, som jeg ikke skjønte fasinasjonen for før. Som zombiefilm har den alt det jeg som nevnt liker med sjangeren, kaos, tomhet, og dramaet mellom en gjeng tilfeldige mennesker som kommer sammen for å kjempe mot eller rømme fra zombier. I tillegg synes jeg det er noe spennende med det å være i et tomt og stengt kjøpesenter. En spennende og egentlig ganske fin film. Filmen ligger på Neflix og Viaplay.

9. Rosemary’s Baby

mia-farrow-rosemarys-baby_600x319Et ungt ektepar flytter inn i en gammel leilighet og oppdager at de har et hyggelig gammelt ektepar som naboer. Men da Rosemary, på litt mystisk vis blir gravid begynner det gamle ekteparet å bli i overkant hjelpsomme, og det viser seg at de kanskje ikke er så søte som de utgir seg for. Rosemary blir paranoid og gal av frykt for at noe skal skje med det ufødte barnet. Dette er en utrolig kul film på mange måter, men det beste er hvordan filmen er bygget opp. Det starter rolig, men filmen er aldri treg, den bygger seg opp på en slik måte at Rosemarys paranoia smittet over på meg. Til tider er den ganske ekkel, men uten så mye blod og gørr, den er bare creepy. Filmen ligger på HBO nordic.

10. The Call

THE CALLJordan Turner jobber på 911-sentralen og får inn en samtale fra en jente som blir bortført. Jenta blir ikke reddet, noe Jordan tar tungt. Et år senere ringer det igjen inn en jente som har blitt bortført. Jordan blir besatt av å redde denne jenta og ta morderen fra året før. Sjangermessig er dette det jeg vil kalle en klassisk thriller. Det er ikke en stor film, men jeg syntes den var veldig spennende. Liker du serier som for eksempel Criminal Minds er dette absolutt opp din gate. Perfekt thriller, som gir deg akkurat det du forventer av en sånn film, og det kan være litt deilig noen ganger. Noe som ikke er så realistisk er Halle Berrys hårfrisyre. Filmen ligger på Viaplay.