Charlize Theron

Charlize Theron er egentlig ikke en skuespiller jeg har forbundet med kvalitetsfilm og tenkte aldri over henne som noen interessant skuespiller (til tross for at jeg så Monsterfor mange år siden). Men etter å ha sett en del filmer med henne de siste årene må jeg si jeg synes dama er ganske kul, og en skuespiller som er god til å formidle sterke følelser på en nedspilt måte. Her er fire filmer med Charlize Theron jeg liker og anbefaler.

The Burning Plain

burningPlainDen første filmen jeg ble fasinert av Theron var The Burning Plain (2008). Filmen er skrevet og ressigert av Guillermo Arragia som har skrevet blandt annet Babel og Amores Perros (Elskede kjøtere), begge filmer med flere historier som på en eller annen måte henger sammen. The Burning Plain forteller også flere historier som knyttes sammen, selv om de skilles av tid og sted. Jeg har ikke lyst til å si formye om hvordan de forskjellige historiene henger sammen, for historien er bygget opp på en måte hvor dette vises best ved å se filmen (selv om man ikke får en «ahh, er det sånn det henger sammen»-følelse). Man kan dele opp filmen på flere måter, men for meg føltes det som tre historier som ble fortalt. Den ene handler om Gina (Kim Bassinger) og datteren Mariana (Jennifer Lawrence) som bor i New Mexico. De har et anspent forhold, og deres historie handler om deres søken etter å høre til i en kaotisk verden og familie. Så er det Maria som bor sammen med faren sin i Mexico. Etter en ulykke begynner de å lete etter Marias mor. Den siste historien, som skiller seg mest fra de to andre, handler om Sylvia (Theron). Hun bor i Oregon og jobber som hovmester på en resturant. Hun har en fortid som plager henne, og som hun ikke kan gi slipp på.

Alle historiene er sterke historier, men jeg ble mest fasinert av Therons karakter Sylvia. De andre historiene kan still-of-charlize-theron-in-the-burning-plain-(2008)-large-picturesammenlignes med landskapsmalerier hvor flere personer deltar som hovedpersoner i fortellingen. Sylvias historie er til dels mer som et portrett, og igjen tiltrekkes jeg av Therons evne til å lavmelt uttrykke sterke følelser. Den mørke stemningen i hennes historie forsterkes og skiller seg fra de andre historiene, mye på grunn av det grå været i Portland. (Filmen ligger på Viaplay og Cmore play)

Monster

monsterEtter at jeg så denne fikk jeg lyst til å se Monster på nytt. Monster er, for de som ikke kjenner den filmen, basert på seriemorderen Aileen Wuornos, som i 2002 ble henrettet for å ha drept og ranet flere menn i forbindelse med at hun var prostituert. Filmen tar for seg en 9 månders periode før Aileen blir arrestert.  Det er en sterk historie om et menneske som desperat forsøker å passe inn og overleve. Aileen blir voldtatt og nesten drept av en kunde og ender med å skyte han i selvforsvar. Dette er utløseren som gjør at Aileen begynner å rane og drepe kundene sine. I Monster viser Charlize Theron seg å være en veldig god metodeskuespiller, noe hun og vant Oscar for. Theron portreterer Aileen som et helt menneske, langt fra et monster. Noen av de mest rørende øyeblikkene er når Aileens sårbarhet trer frem gjennom Therons fantastiske kroppsspråk. Selv om vi ikke får vite så mye om Aileens fortid i denne filmen, viser Therons Aileen oss med alt hun gjør og sier, at det ligger en vond fortid som bakteppe for alt som skjer. Jeg anbefaler og å se dokumentaren Aileen: Life and Death of a Serial Killer i tillegg til å se Monster. (Begge filmene ligger på Netflix.)

In the Valley of Elah

valley_bigIn the Valley of Elah er et krim-drama som handler om en krigsveteran som forsøker å finne ut hva som har skjedd, da sønnen hans blir meldt savnet etter at han har kommet hjem fra et 18 måneders opphold i Irak. Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) blir informert om at sønnen hans er savnet og reiser til militærbasen for å se om han kan finne sønnen sin. Da et forbrent lik blir funnet partert starter etterforskningen, som blir en sak mellom det lokale politiet og militæret. Det virker som militæret forsøker så skjule noe, og det lokale politiet holder seg unna saken. Men da Deerfield bestemmer seg for selv å etterforske, og får han hjelp av politietterforskeren Emily Sanders (Theron). Sanders er ikke godt likt av sine kolleger, de ser ned på henne, og hun setter seg i en vanskelig situasjon ved å etterforske denne saken. Dette er et lavmælt mysterie og en film jeg likte godt. Forholdet mellom Sanders og Deerfield er like interessant som mysteriet de skal løse. Igjen leverer Theron en god rolletolkning som var med å gi meg en god filmopplevelse.

Young Adult

young-adult-2011Da jeg så traileren til Young Adult trodde jeg det var en ren komedie, mens det viste seg å være en ganske trist film om et deprimert menneske. Mavis Gary (Theron) er forfatter av en bokserie i sjangeren ‘young adult’ og lever et tilsynelatende intetsigende, men ‘kult’ liv i storbyen. En dag får hun en mail fra en high school kjæreste om at han har fått barn. Det er en fellesmail, men hun tar dette som et hint om at hun bør komme å redde han fra et kjedelig familieliv, og reiser tilbake til hjemmbyen for å vinne han tilbake. Mavis er en ganske komisk karakter på den måten at hun mangler all selvinnsikt. Men selv om hun ikke skjønner det selv, ser vi at hun er er sterkt deprimert og desillusjonert. Det oppstår derfor en del komiske eller ubehagelige situasjoner, spørs hvordan man velger å se det. Theron gjør et godt portrett av en person som til en viss grad klarer å skjule depresjonen, for seg selv og andre, ved å spille på ytre verdier som utseende og karriere. (Kan leies på flere filmtjenester)