Planet of the Apes

En film jeg gleder meg til, som kommer nå i sommer er Dawn of the Planet of the Apes! Kan ikke helt forklare hvorfor, men synes disse apefilmene er særdeles underholdende. Jeg så den nye filmplakaten i går, og i glede over hvor kul jeg synes den var, måtte jeg hive sammen et raskt innlegg om dette spennende si-fi-universet.

dawn_of_apes_teaser_poster

 

Det starter med Planet of the Apes fra 1968. Noen astronauter krasjlander på en planet i fremtiden, hvor apene er den ledende arten, de er intelligente og kan snakke. Menneskene blir behandlet som dyr og holdt i fangeskap, og blant apene eksisterer et tydelig kastesystem basert på hvilken type ape man er, sjimpanse, gorilla, orangutang osv. George Taylor (Charlton Heston), kaptein fra det krasjlandede skipet, blir tatt til fange av apene, og han blir skadet i halsen slik at stemmen hans forsvinner. Han får derfor ikke kommunisere med apene.

planet of the apes

Etter hvert får han sympati fra en kvinnelig apelege, som undersøker og forsker på menneskene. Da starter kampen for å bevise at han kommer fra fortiden og at menneskene også er en intelligent art. Jeg liker veldig godt hvordan alt er snudd på hodet og at jeg ser på apene som de slemme, mens vi mennesker gjør det samme (nesten) i dag mot mange forskjellige dyr. Det er et veldig interessant si-fi univers og en spennende film, selv om det ikke er så mye action. Til forskjell fra 2001 versjonen så er det historien og skuespilleren som bærer denne filmen.

planet of the apes2Så er det Planet of the Apes fra 2001 (mellom her er det laget ganske mange Planet of the Apes-filmer og en tv-serie, disse har jeg ikke sett). Jeg synes denne er like kul, selv om den ikke er kjent for å være så bra. Og som nevnt skjønner jeg kritikken, sett opp mot 1968-versjonen. På IMDb har filmen fra 1968 fått 8 av 10 stjerner, men denne, fra 2001, har fått 5.7 av 10…. Anyways, jeg liker den! Her er historien litt annerledes. En astronaut, Leo må nødlande på en planet som ledes av intelligente og pratende aper som holder mennesker som slaver. Og disse apene HATER mennesker. Leo får etter hvert med seg noen mennesker og en ape som har sympati med menneskene, til å stå i mot hærføreren Thade. De må forbi den forbudte sone, og nå apenes hellige tempel før Thade og hans hær! Kanskje litt småtynn og lite dyp historie i denne versjonen, og ikke alle karakterene er like gode (har ingenting til overs for Helena Bonham Carters rolletolkning i denne filmen….), men det er gøy for det. Det er masse fine kostymer og effekter som gjør denne apeplaneten mer ekte (….enn det ser ut i den første filmen). Jeg har og en weak spot for Marky Mark og Paul Giamatti som begge er med i denne filmen, så det kan kanskje spille inn.

Rise of the Planet of the Apes (2011) hadde jeg i utgangspunktet null tro på,  så jeg så den ikke før i fjor. Men for en positiv overraskelse! syntes den var utrolig kul! Selvfølgelig enda bedre effekter, men og en bedre historie enn filmen fra 2001. Dette er en prequel som forteller en historie fra ”i dag” og vi får se hvordan apeplaneten oppsto. I en Ceaser-in-Rise-of-the-Planet-of-the-Apesforskningslab som gjør tester på sjimpanser, har de funnet opp et middel som kan hjelpe hjernen å reparere seg selv. Medisinen er ment for pasienter med for eksempel Alzheimers. Will Rodman (Franco) som jobber i laboratoriet og har en far med Alzheimer, er personlig investert i at denne medisinen skal bli testet og godkjent. Etter en ulykke i laboratoriet, som gjør at arbeidet med medisinen blir avsluttet, tar han med seg hjem en sjimpansebaby som har blitt utsatt for testing av denne medisinen. Han kaller apen for Cæsar (Serkis), og etter hvert som apen blir eldre viser det seg at den blir mer og mer intelligent. Men det blir og en større utfordring å holde apen skjult i et tett bebodd nabolag. Denne filmen er megagøy, og her heier jeg på apene, selv om jeg vet hvordan det vil bli i fremtiden….

De to første filmene ligger på Netflix, og Rise of the planet of the Apes ligger på Viaplay. Den siste kommer på kino 18.juli i Norge.