‘Heart of Midnight’ og en del andre obskure B-filmer

Jeg har en soft spot for litt obskure B-filmer, og filmkanalen Showtime Scandinavia har vært en god leverandør av dette. Men de siste årene så har sendeskjema vært litt annerledes og kjedelig, og jeg savner muligheten for å ramle innom rare, mørke filmer fra 80- og 90-tallet. Kvaliteten på disse filmene er selvfølgelig varierende, men noen av dem var så fasinerende at de har blitt hengende igjen hos meg.

Heart of Midnight

MV5BNzI0ODY3NTYyMl5BMl5BanBnXkFtZTcwNDc4MjI0NA@@._V1_SX214_Jennifer Jason Leigh er en god pekepinn for meg på om det er en film jeg vil se. Hun er ofte å finne i litt sære roller i obskure B-filmer, og jeg synes hun er veldig kul. I Heart of Midnight spiller hun Carol som arver en fjern onkel. Han har etterlatt henne en nattkubb som er under oppussing. Vi får vite at Carol tidligere har slitt med psyken og er bare et tilbakefall unna å rakne fullstendig, men orker ikke lengre å bo sammen med moren. Hun bestemmer seg derfor for å fortsette oppussingen av nattklubben og flytter inn i en leilighet over klubben.

Når hun ankommer «the Midnight», som klubben heter, møter hun på noen håndtverkere som virker litt rare. Alt med det stedet virker ganske rart, i overetasjen er det en lang rød gang med mange dører. Carol har bare nøkler som åpner døren inn til leiligheten. Carol er og litt rar, vi ser henne snakke med seg selv, eller en annen innbilt person. Plutselig dukker det opp enda et nøkkelsett som går til de andre dørene i overetasjen, og det ser ut som onkelen har drevet en slags sex-klubb med forskjellige rom til forskjellige fetisjer. Mens vlcsnap-12915739Carol går fra rom til rom er soundtracket foruroligende musikk og vi hører lyder eller stemmer som kan passe til det som har foregått i de forskjellige rommene. Gangen ender med et S&M-rom hvor han fra American Horror Story sitter i et hjørne. Egentlig ganske creepy. Hele filmen er creepy. Den er det jeg vil kalle surrealistisk skrekk blandet med psykologisk thriller, og jeg synes den er ganske skummel og ekkel. Det skjer en del ting som tilsier at det spøker i leiligheten eller at det er noen andre der, et rødt eple dukker opp i kjøleskapet, dører åpnes av seg selv. Men Carol er jo ikke helt stabil så vi er ikke sikre på om det er noe hun innbiller seg eller ikke.

MV5BMTg0MjY0MzEzNF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTc4MjI0NA@@._V1_SX640_SY720_En kveld hun står og danser i leiligheten, blir hun sett i vinduet av tre karer som sitter på gata og drikker. De tar dette som en invitasjon, tar seg inn i klubben og to av dem voldtar Carol. Den tredje hjelper henne med å komme unna, hun får satt på alarmen og politiet ankommer, fult kaos. Carol får hjelp av en dame fra et krisesenter etter hendelsen, og forteller henne at hun siden hun var liten har hatt problemer med at folk tar på henne. En gang kloret hun opp kjæresten sin når han tok på henne, og i etterkant ble hun hysterisk døv. Det blir selvfølgelig ikke noe lettere å være alene i den lugubre klubben etter voldtekten. Hun begynner å se syner, et stor øye sprenger seg igjennom døren til soverommet og vannsengen er fylt med øyeepler. En politimann dukker opp for å undersøke åstedet for voldtekten, men han virker mer interessert i å kikke innom alle de forskjellige fetisjrommene, og prøver seg litt på Carol. Innimellom kommer det flash back til minner Carol har om onkelen, hvor han vifter med et rødt eple (lik det som dukket opp i kjøleskapet).

MV5BNjcxNDg2MTgwNl5BMl5BanBnXkFtZTcwMzc4MjI0NA@@._V1_SX640_SY720_Til nå i filmen har det skjedd en del rare greier, og rarere og sjukere blir det. Det blir tydelig at onkelen ikke bare var en klubbeier. I de forskjellige rommene i overetasjen er det flere TVer som står på hele tiden, og det ene rommet er fult av videofilmer. Vi får se litt av det som er på noen av filmene, og noe av det er filmet i overetasjen av klubben. Det skjer ikke noe konkret ekkelt i det lille vi får se, men vi får følelsen av at det er noe som ikke er helt som det skal, og at onkelen ikke var helt god i hodet. Den ekle stemningen forsterkes av de røde gangene i overetasjen, og i stedet for at skjermen blir svart i sceneskifter blir den rød. Filmen ligger i sin helhet på youtube, så den som gidder kan jo se den der.

Class of 1984

classof1984_01_keyartClass of 1984 (1982) er egentlig en helt forferdelig film, både det som skjer og kvaliteten. Men jeg har allikevel sett den to ganger for jeg syns den er så dårlig at den er gøy å se. Jeg så ikke denne på Showtime, men de sendte den der flere ganger. Etter at jeg så den første gang syntes jeg den var såpass komisk at jeg kjøpte den og fikk søsteren min til å se den. Hun ble dritsur og kastet DVD coveret gjennom rommet da den var ferdig. Hun setter ikke like stor pris på sære drittfilmer som det jeg gjør. Tror hun hadde blitt ganske sur om jeg for eksempel hadde fått henne til å se Heart of Midnight. Jeg synes Class of 1984 er ganske underholdende og anbefaler å ta en titt om du liker å se litt under middels bra filmer som er litt annerledes. Man får bland annet se en smålubben Michael J. Fox som korpsnerd. images

Filmen handler som læreren Andrew Norris som begynner som musikklærer på en «inner city» skole. En problemskole hvor elevene må gå igjennom metalldetektorer når de skal inn på skolen og salg av narkotika foregår ganske åpenlyst. Andrew blir sjokkert over det som skjer, men de andre lærerne ønsker ikke å blande seg, de virker redde. Det er tydelig at det er en gjeng, ledet av Peter Stegman, som styrer det meste på skolen og narkotikasalget i byen. Hverken lærere, foreldre eller politiet gjør noe med dette. images3Andrew bestemmer seg for å sette en stopper for disse pøblene, en enmannskamp mot kriminelle drittunger. Dette kommer han til å angre på. Det viser seg at Peter Stegman er en psykopat som ikke lar seg stoppe. (Nå kommer jeg til å spolie hvordan filmen ender, man kan lett se filmen for det, det er ikke noen stor tvist eller mysterie som løses, selv om det tar helt av!) Som hevn for at Andrew blander seg med hvordan Peter og gjengen hans styrer skolen, voldtar han (og dreper? jeg husker ikke) Andrews kone. Da mister Andrew det helt og filmen ender i en ganske drøy hevntokt hvor Andrew tar livet av Peter vennene hans.

Knight Moves

KnightMovesNår man snakker om B-filmer fra 80- og 90-tallet kommer man ikke utenom Christopher Lambert fra bland annet Highlander. Highlander gikk ofte på Showtime, men den filmen har mange sett, så jeg ønsker å ta for meg sjakk-thrilleren Knight Moves fra 1992. Peter Sanderson er en sjakkmester som skal spille i en stor sjakkturnering. Midt oppi dette blir kjæresten hans funnet drept og Sanderson blir raskt mistenkt. Dette gir seg når morderen ringer Sanderson og ber han om å spille spillet og løse saken. Han begynner å samarbeide med politiet og en psykolog for å ta morderen. Men mordene fortsetter og Sanderson er ikke utenfor mistanke allikevel! Sjakk og spill er selvfølgelig stikkord her i forhold til løsningen på hvem morderen er og hvor neste mord vil ta sted.

MSDKNMO EC006Jeg syntes det var en ganske spennende thriller, kanskje litt forutsigbar, men jeg likte den. Alt er så dramatisk, mørkt og litt teit. I tillegg underholdes jeg av det alvorlige uttrykket til Lambert sammen med det at det ser ut som han har løsnese.

Noe av det jeg og liker med filmer som denne er taglines. Denne har tre fine som sier alt og ingenting om denne filmen:

– In a game of life and death… one wrong move could be his last…

– It started as a game. It turned into a battle. Then, it went out of control.

– When genius becomes twisted…Murder becomes the ultimate game

Bad Influence

BadInfluence2Bad Influence fra 1990, handler om den veike japperen Michael (James Spader) som blir reddet av kjekkasen Alex (Rob Lowe) etter han blir angrepet av en fyr på en bar. Alex forsvinner, men dukker opp senere på kvelden, og de går ut på en klubb sammen. Alex er Michaels rake motsetning, men klarer å bli venn med Michael, og i løpet av et par dager har han snudd Miachaels liv på hode. Tidvis kan forholdet mellom Michael og Alex minne litt om Fight Club og Tyler Durden. Alex finner på en del saker setter Michael i vanskelige situasjoner og presser han ut av sine kjedelige rutiner og inn i en spennende, men farlig verden. Forskjellen er at Alex er en ekte person, selv om man til tider kan lure på om han er ekte. Men det er han, og han er en farlig sosiopat og som nyter å se hvordan Michaels liv sakte men sikkert rakner. 80-talls estetikken, mystikken og musikken gjør selvfølgelig filmen ekstra kul.