Skumle filmer del 2

Nå er det bare en uke til Halloween, og her er fortsettelsen av listen med noen av mine  favorittskrekkfilmer i den anledning. Denne delen av listen ble litt annerledes enn del 1. Det er en tydelig overvekt av thrillere. Mindre blod, flere psykopater. Men thrillere som grenser til skrekk synes jeg kan være noen av de skumleste og ekleste filmene.

11. The Ring (2002)

En jente ser en video, og en uke etter er hun død. Journalisten Rachel etterforsker denne videoen og hvorfor alle som ser den dør en uke etter at man har sett den. Det er den amerikanske remaken av den japanske Ringu (1998) som kommer med på denne listen. Jeg har sett begge, men liker den amerikanske best. Vet det er mange som er helt uenig, men for meg ble ikke den japanske noe skummel. Det kan hende at det er fordi jeg så den amerikanske først, eller fordi da jeg så Ringu i fjor, hadde jeg sett ganske mange asiatiske skrekkfilmer med gjenferd med håret ned i ansiktet, og de biter ikke på meg lengre. Har ikke sett The Ring siden den kom på kino i Norge, men husker at jeg ble skikkelig gira på å se mer skummel film etter å ha sett den. Syns faktisk og at Naomi Watts er kul som dame som er redd og friker ut. 7 av 10 stjerner.

12. All the Boys Love Mandy Lane (2006)

Etter sommerferien har Mandy Lane blitt heit, og blir invitert av de kule i klassen på en helgetur på en ranch. Etter hvert blir ungdommene de drept en etter en. Denne filmen har jeg bare sett en gang, men jeg synes den var veldig kul, og jeg ble ganske redd. Den er litt annerledes enn andre sånne ”tenåringer som er på en hytte og blir drept en etter en”-filmer. Kan ikke si så mye mer uten å spolie for mye føler jeg. 7 av 10 stjerner.

13. Funny Games (1997)

En familie har akkurat kommet til sommerhuset sitt, da to unge menn kommer å spør om å få låne egg. Disse to mennene er ute etter noe helt annet enn egg, og tar etter hvert familien til fange i sitt eget hus og begynner å terrorisere dem. Første gangen jeg så denne var jeg sånn 15-16 år, filmen gikk på tv og jeg og en venninne var alene hjemme hos henne. Skummelt! Har sett den igjen et par ganger etter det og den er like ekkel og bra. De to unge mennene er så utspekulerte og helt klart psykopater på verst mulig måte fordi man ikke mistenker dem ordentlig før det er for sent. Mikael Haneke har også laget en amerikansk remake av denne. Den er ikke dårlig, den er helt lik originalen, bare med amerikanske skuespillere (Naomi Watts friker ut her og!), men den er bare ikke like bra som originalen. 9 av 10 stjerner.

14. Psycho (1960)

Marion Crane stjeler 40.000 $ av arbeidsgiveren sin og rømmer av gårde. Etter å ha kjørt lenge stopper hun på et lite motell som er drevet av den ungen mannen Norman, som virker som han har en ekstremt dominerende mor. Denne filmen regner jeg med er kjent for de fleste, selv om man ikke har sett den eller liker skrekkfilmer. Jeg har sagt at jeg ikke alltid blir så redd av litt eldre skrekkfilmer, men Hitchcock er unntaket. Jeg så den med søsteren min en gang vi var alene hjemme i et stort hus, og vi ble vettskremt. Prøvde å få vekk den ekle stemningen ved å se noen episoder av Sex og Singelliv etterpå, men det hjalp ikke. Null mulighet for fjerne den ubehagelige stemningen. 9 av 10 stjerner.

15. Kiss the Girls (1997)

Politiet jakter på en seriemorder som holder ofrene sine fanget før han dreper dem. En av kvinnene som ble tatt har klart å rømme og hun hjelper politiet med å ta morderen. Dette er en thriller, og er en av mange filmer med Ashley Judd ”the thriller queen”. Jeg synes denne filmen utmerker seg som en av de kuleste thrillerne med Ashley Judd, og definitivt den skumleste jeg har sett. Dette var lenge en film jeg angret på at jeg så for jeg ble så redd etterpå. Så den igjen forrige uke og synes fortsatt den er veldig spennende og skikkelig creepy. 7 av 10 stjerner.

16. Hide and Seek (2005)

En enkemann sliter med å få i gang livet etter hans kones selvmord. Datteren håndterer det ved å finne trøst i skyberten Charlie. Etter hvert blir faren og datterens lege mer og mer bekymret for datteren og denne Charlie. Dette er nok en thriller/skrekk som jeg likte veldig godt, ordentlig creepy. Robert DeNiro, i en uvanlig hovedrolle for han, funker veldig bra, og Dakota Fanning er perfekt som redd liten jente. Omgivelsene i høstlige upstate New York gjør og sitt til en dyster stemning. 7 av 10 stjerner.

17. Silence of the Lambs (1991)

Clarice Starling må vinne den manipulative morderen Dr. Hannibal Lecters tillitt for å få hjelp til å ta en annen seriemorder, Buffalo Bill, som flår offrene sine. Dette er en av mine favorittfilmer sånn generelt, utenom skrekk-/thrillersjangeren. Synes Jodi Forster er fantastisk som Clarice Starling, en ung FBI agent som må strekke sine egne grenser for å ta morderen. Buffalo Bill er jo bare så klin kokkos psycho at jeg blir redd bare av å tenke på han. Synes og naturen og omgivelsene i denne filmen spiller en stor rolle for stemningen, høst, grått vær og nakne trær. 9 av 10 stjerner.

 

18. The House of the Devil (2009)

Det er en gang på 80-tallet og den unge studenten Samantha trenger penger og ser en annonse på campus om noen som trenger barnevakt. Da hun kommer frem til huset hun skal sitte barnevakt i viser det seg at Mr. og Mrs. Ullman ikke har noe barn, men en gammel mor som de ønsker at hun skal passe. Parret skal ut å se på en måneformørkelse som inntreffer den kvelden. Samantha trenger sårt penger så bestemmer seg for å ta jobben allikevel. Denne filmen er veldig kul av flere grunner. Historien er lagt til 80-tallet og jeg syns de får det til bra uten at filmen blir ironisk eller parodisk. Man får følelsen av at det er 80-tallet og at filmen er laget da, musikken, stilen, blodet, alt. I tillegg er filmen spilt inn på 16mm film slik at den får en veldig autentisk 80-talls look (I og med at jeg streamet filmen la jeg godt merke til det. Ingen store piksler i mørke scener). Det som gjorde at jeg likte filmen så godt som skrekkfilm var at jeg kjente meg igjen i hvor redd hovedpersonen ble i et stort fremmed hus. Har lest at noen synes hun usannsynlig fort blir redd og plukker opp en kniv og lytter etter skumle lyder, men med fare for å fremstå som fullstendig gal, så må jeg si at jeg har vel gjort det samme…. Jeg kan bli ekstremt husredd hvis jeg er alene hjemme i noe større enn en liten leilighet, og kjente meg alt for godt igjen i denne filmen. Var helt sliten etter filmen var ferdig fordi jeg ble stiv av skrekk! 8 av 10 stjerner

19. Them/Ils (2006)

Et par lever et fredelig liv i et avsideliggende hus, til de en kveld våkner av noe bråk. Gjennom natten blir de terrorisert av noen de ikke kan se hvem er. Denne filmen visste jeg ikke om jeg skulle ta med på lista, for jeg liker den ikke, eller jeg liker den som skrekk for jeg ble jo redd. Greia i filmen er litt sånn man kan ha sett før og siden (feks The Strangers (2008) som jeg syntes var sånn midt på treet. Litt for dumme hovedpersoner), men det jeg fikk the creeps av var når man får vite hvem det er som har terrorisert parret gjennom natten…. Jeg måtte gi den bort for jeg ville ikke ha den hjemme. Men den er skummel, så den fortjener jo en plass på denne lista. 8 av 10 stjerner.

20. The Hand That Rocks the Cradle (1992)

Peyton mister barnet sitt da hennes mann tar selvmord etter at han ble beskyldt for overgrep på flere pasienter. Peyton føler at Claire, som først sto frem og anklaget hennes mann, er skyld i alt. Hun tar jobben som barnepike for Clairs baby, med ønske om hevn! Denne så jeg første gang når jeg var veldig ung, men har sett den igjen en del ganger og den er supercreepy! Det er egentlig en del andre skrekkfilmer jeg kunne hatt med i stedet for denne, men liker den så godt at den måtte med. På samme måte som i Funny Games er psykopaten vanskelig å avsløre før det er for sent på grunn av sin manipulerende oppførsel. Og det er det som er så skummelt! Rebecca De Mornay er veldig kul som forsmådd kvinne turns psycho! 7 av 10 stjerner.

Jeg sa det skulle være 20 filmer delt på disse to listene, men har lagt til en ekstra film som egentlig ikke er en skummel film, men mer en type parodi på en skrekkfilm. Mye blod og gørr blandet med en god dose humor 🙂

21. Tucker and Dale vs. Evil (2010)

Tucker og Dale er to litt typiske rednecks, men som til forskjell fra rednecks i skrekkfilmer, bare er to snille karer. De har ikke tenkt til å drepe deg og samle tennene dine i et glass. De har ferie og skal opp på fjellet for å pusse opp en gammel hytte de har kjøpt. Samtidig er det en gjeng med collegestudenter som skal telte i samme område. De har selvfølgelig sett litt for mye skrekkfilm og synes Tucker og Dale er særdeles skumle typer. Dette er en forviklingskomedie/horror/splatter. For meg som har sett en del skrekkfilmer er denne veldig morsom for den spiller på alle fordommene, eller mistankene man kan få basert på filmer man har sett. Jeg er ikke like ille som ungdommene i denne filmen, men jeg har en greit god fantasi når det gjelder å mistenke skumle greier…. Det hele ender i et fjollete blodbad hvor alle studentene blir drept en etter en uten at Tucker og Dale har gjort noe galt. 7 av 10 stjerner.

Happy Halloween!