Prinsessebruden – 25 års jubileum

”As you wish” – Wesley

Da jeg var liten var det ofte sånn at om jeg leide en film og likte den, så leide jeg den igjen og igjen og igjen. En av de filmene jeg fikk dilla på var Prinsessebruden (The Princess Bride 1987). I år har filmen 25 års jubileum, og jeg kjenner at det er på tide å se den igjen. Prinsessebruden er et eventyr med omtrent alle figurer man kan tenke seg, prins, prinsesse, røvere, en kjempe, fekter, en trollmann og en heks. Selv om det kanskje egentlig er en barnefilm, har jeg sett den 3-4 ganger etter at jeg ble voksen. Filmen er like gøy om ikke morsommere fordi jeg skjønner mer av humoren  nå enn da jeg var liten. Jeg så den første gang da jeg var 7-8 år og fikk mareritt om kvikksand og rotter så store som purker. Men det stoppet meg ikke fra å leie den gang på gang.

Filmen er basert på boken med samme navn fra 1973. Den starter med en bestefar (Peter Falk) som setter seg ned og leser et eventyr for det syke barnebarnet sitt (Fred Savage). Eventyret kommer til live, og det er det som er historien i filmen. Eventyret handler om Buttercup (Robin Wright), stallgutten Wesley (Cary Elwes) og prins Humperdinck (Chris Sarandon) som ønsker å gifte seg med Buttercup. Buttercup tror Wesley er død og går med på å gifte seg med Humperdinck, men blir kidnappet av tre røvere før bryllupet. Røverne og Buttercup blir forfulgt av en fryktet pirat og Humperdinck og hans hær. Eventyret er i gang! 8 av 10 stjerner.

«Hello, My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die!» – Inigo Montoya