Vincent D’Onofrio

Nå har jeg fått dilla på Vincent D’Onofrio. Har sett noen filmer med han tidligere, men fikk ikke øynene opp for han som skuespiller før jeg så The Cell (2000) i fjor på et film seminar. The Cell (2000) var lenge for meg en av de filmene som jeg var for ung til å se da den kom ut, men som jeg var veldig nysgjerrig på. Jeg leste mye om den, og på den måte så ble den bare enda skumlere, men når jeg først så den i voksen alder så var den ikke så skummel som jeg hadde innbilt meg, men allikevel bra (andre filmer jeg har hatt samme greie med er The Shining, The Crow, Resovoir dogs og Natural Born Killers).

Uansett, har vært forkjøla i en ukes tid, og da sett mange episoder av Law and Order: Criminal Intent, og jeg absolutt elsker Vincent D’Onofrio!  Han er kjent som en veldig god metodeskuespiller, og for meg er det noe av det som gjør han så interessant. Samtidig som en medtodeskuespiller går veldig inn i den rollen de spiller og blir som en kameleon, så føler jeg og de gir så mye av seg selv at jeg blir ekstremt interessert i dem og fasinert av dem som skuespiller, og hvor mye de gir av seg selv for å bli en helt annen person.

I The Cell spiller Vincent D’Onofrio en seriemorder, Carl Stargher, som etter hvert tas av FBI (Vince Vaughn), men det finnes fortsatt et levende offer som politiet må finne. FBI overbeviser en psykolog (Jennifer Lopez ) til å gå inn i seriemorderens underbevissthet ved hjelp av ny teknologi, for å avsløre hvor seriemorderens siste offer er før hun dør. Mye av det jeg liker med filmen er at den er på en side ganske realistisk, mens underbevisstheten er en drømmeverden som er veldig teatralsk og kostymert. Jeg er alltid mer redd for det realistiske skumle enn det overnaturlige skumle, men i denne filmen føler jeg at spenningen finnes på begge sider, noe som gjør det ekstra gøy/skummelt. Men tilbake til Vincent D’Onofrio. Selv om Stargher er en ganske morbid seriemorder så portretteres han som et sårbart menneske som man nesten synes like synd på som hans ofre. D’Onofrio spiller veldig godt og bytter mellom monster og offer på en slik måte at vi får bilde av Carl Stargher som en hel person. En person jeg avskyr, men jeg avskyr hans far like mye, og får derfor sympati for deler av Starhers personlighet, som kommer til syne i underbevisstheten. Definitiv en film jeg skal se igjen. 7 av 10 stjerner.

I Law and Order: Criminal Intent spiller D’Onofrio etterforskeren Robert Goren i Major Case avdelingen.  Goren er kanskje uten om det normale interessert i motivet til morderen.  Han går ofte utenfor de tradisjonelle metodene for å få den mistenkte til å tilstå, og går alltid inn i psykologien bak morderens handlinger. Jeg har lest at Goren er basert på Sherlock Holmes, men i stedet for Holmes’ besettelse av konkrete og fysiske bevis, er Goren besatt av psykologien som beviser at noen er skyldig. Igjen så portretterer D’Onofrio en rund karakter som er dypere enn den vanlige Lov og Orden etterforskeren.  Serien handler like mye om Goren, som enkeltsakene, og jeg elsker det!

Nå har jeg bestilt 6 filmer med Vincent D’onofrio, og vil komme tilbake med synsinger om disse når jeg har fått sett dem. Frem til de kommer får jeg nøye meg med gamle episoder av Law and Order: Criminal Intent, for bare må se Vincent D’onofrio! Fimer med D’Onofrio som jeg anbefaler er Mystic Pizza, Full Metal Jacket, The Cell og Men in Black.